Ha mikulás, akkor mikuláscsomag!

Ha mikulás, akkor mikuláscsomag!

…Vagy mikulás csomag? Netán Mikulás-csomag…

+1 érdekesség

A Mikulás az Mikulás, és mikulás ünnepe az mikulás ünnepe – minden gyermek számára, éljen bármelyik korban is. Mikulásnap pedig csak egyszer van egy évben – de legalább minden évben.

De ha a Mikulás kerül szóba, meg a mikulás ünnepe, nem létezik mikulásünnep a jó öreg mikuláscsomag nélkül. Vagy mikulás csomag nélkül? Netalántán Mikulás-csomag nélkül?

Vajon melyik lehet a szabályos helyesírás? Merthogy mindegyikre sok-sok példát lehet találni, és igazából sehol sem derül ki egyértelműen, hogy az a tutira helyes.

De hogyan találjuk ki, hogyan kell írni, hogy mikuláscsomag, amikor még az sem teljesen egyértelmű, hogy mi a mikulás helyesírása?

Mikuláscsomag helyesírása

 

A mikuláscsomag helyesírása előtt tudjuk meg, hogyan írjuk a mikulást

A mikulás vagy Mikulás helyesírására szerencsére van konkrét javaslat*, ami még logikus is.

Eszerint a Mikulás alapvetően egy személy neve, akit másképpen Télapónak is neveznek. A személynevek pedig egyúttal tulajdonnevek, amiről köztudott, hogy nagybetűvel írandóak.

De a mikulás szó egyúttal egy ünnep nevét is jelöli – az ünnepnapok viszont a helyesírás szerint kisbetűvel írva helyesek*.

Vagyis a mikulás helyesírása a következőképpen illusztrálható: „December 6-án, mikulás ünnepének napján megérkezett hozzánk a Mikulás.”

Nos, ezek után rátérhetünk a fő kérdésünkre, vagyis:

Mi a helyzet a mikuláscsomag helyesírásával?

A mikuláscsomag helyesírása már nehezebb dió. Találunk helyesírási ajánlatot mikuláscsomagra*, de létezik „Mikulás-csomag*-ra vonatkozó helyesírási ajánlás is.

Viszont egyik helyesírásmód mellett sem találunk magyarázatot arra, hogy miért pont úgy kell írni a mikuláscsomagot vagy Mikulás-csomagot, ahogy.

És akkor még nem említettük, hogy rengetegen alapvetően szeretnek mindent különírni, ezért számtalan helyen találkozhatunk a „mikulás csomag” írásmóddal. Így legyen okos az egyszeri, helyesen írni kívánó magyar ember…

A mikuláscsomag nem feltétlenül a Mikulás csomagját jelentheti

A Mikulás-csomag (mikuláscsomag) kapcsán érdemes kitérni egy további érdekességre is, jelen esetben a jelentésváltozásra.

A mikuláscsomag eredendően azt jelenti, hogy a mikulás ünnepén, a Mikulás által a gyerekeknek hozott csomagocska, benne mindenféle nyalánksággal, virgáccsal.

De manapság igen gyakran találkozhatunk a mikuláscsomaggal egy másik, az eredetitől meglehetősen távol álló jelentésében is. Ez pedig nem más, mint a helytelenül parkoló autók szélvédőjére tett büntetőcsomag. Mivel ez a csomag piros papírba van csomagolva, adja magát a hasonlat az eredetileg ugyancsak piros celofáncsomagban átadott mikuláscsomaggal.

Ez persze korántsem annyira kellemes meglepetés az autósok számára, mint a gyerekeknek a mikuláscsomag…

No de a mi számunkra a mikulás – írják bárhogyan – egyet jelent az idén is lassan, de biztosan közelgő mikulás ünnepével. Ezért várhatja minden gyermek és gyermeklelkű felnőtt azt az igazi, jó kis mikuláscsomagot – amiből természetesen a virgács sem hiányozhat…

Mi kerüljön a mikulás csomagba?

Mi kerüljön a mikulás csomagba?

* Utolsó megtekintés: 2022-10-03

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás idézetek

error: Content is protected !!