A mikulás színei

A mikulás színei

Amikor megjelenik a szemünk előtt a Mikulás képe, vajon mi minden és milyen színben jelenhet meg előttünk?

Vagyis: melyek a mikulás színei? És minek köszönheti a mikulás, hogy ezeket a színeket társítjuk hozzájuk?

A mikulás színei leginkább a piros és a fehér

Persze nyilván az, hogy valakinek a fejében milyen kép él a Mikulásról, Télapóról, valójában eltérő lehet. Hiszen teljesen szubjektív, hogy ki, miként gondolkodik róla, hogyan látja a Télapót.

De azért nagy valószínűséggel a mikulás két legfontosabb színe a piros és a fehér. Nem véletlen, hogy a legtöbb, mikulással kapcsolatos ábrázolás, kép, film vagy jelmez mind-mind tartalmaz piros és fehér színeket.

És talán az sem véletlen, hogy éppen pont a piros és a fehér szín lett a Mikulás színei közül a legjellemzőbb.

A mikulás színei

A mikulás színei: piros és fehér

Miért pont a piros és a fehér a mikulás színei?

Kezdjük rögtön a mikulásünnep ikonikus alakjával, magával a Mikulással. Egy Télapót manapság már nemigen lehet másképpen elképzelni, mint egy kedves, kövérkés, hófehér hajú, és hófehér, nagyszakállú, vidám öregúrként. Ez az öregúr pedig tetőtől-talpig piros ruhában pompázik.

Ez szinte bármilyen ország, bármilyen Mikulásában megegyezik, noha régebben az eredeti Mikulás, Miklós püspök lila talárt viselt. És hogy miért változott ez később pirosra, nehéz megmondani, bár egyesek szerint egy nagy amerikai világmárkának is köze van hozzá.

Mindezek ellenére tény: a Mikulás, a mikulás eleven megtestesítője alapvetően piros-fehér színű; máris érthető, miért ez a két fő szín.

A mikulás színei: piros és fehér

A mikulás színei: piros és fehér

A mikulás színei közül a fehér kicsit kérdéses lehet..

De tegyük fel, hogy az, hogy valakinek fehér a haja-szakálla, még nem elegendő ahhoz, hogy ez különleges ismertetőjegye legyen. Akkor is fontos szín a fehér a mikulás ünnepénél, mivel ugye mikulás napja az első téli, decemberi hónapban van.

És bár nem mindenhol esik a hó vagy havas a táj mikuláskor, azért a tél mégiscsak tél. A hó pedig tél és télen havazik…

A mikulás színei: piros és fehér

A Télapó színei: piros és fehér

A mikulás színei közül a fehér inkább a karácsonynak köszönhető

Ám valójában, ahogyan a piros mikulás feltalálása (?), úgy a fehér szín is az angolszászokhoz köthető. Náluk a Mikulás vagy Télapó Santa Claus néven ügyködik, és szorosan összekapcsolódik a karácsonnyal: ő hozza ugyanis a karácsonyi ajándékokat. Márpedig a karácsony színe, a zöld karácsonyfa mellett, vitathatatlanul a fehér: a fehér karácsonynak, télnek, havazásnak, havas tájnak köszönhetően. Függetlenül attól, hogy a nagyvilágban még a karácsony sem jelenti azt, hogy tél van. És hogy nemhogy akkor, de valaha is havazik-e arra tájt…

Nos, furcsa dolgok ezek… de talán nem is ez a lényeg. Hanem hogy ismét nemsokára itt a mi jól megszokott, piros-fehér Mikulásunk az ő piros ajándékcsomagjaival.

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás idézetek

error: Content is protected !!