Levél a Mikulásnak

Levél a Mikulásnak

Az 5 legviccesebb gyerekkívánság a Télapótól +1 antik mikuláslevél

Fehér szakállú kedves Mikulás,
De szeretnék találkozni teveled!
És hogy tudd, hogy mit hozz majd,
Azért írom neked a levelet.

(Gryllus Vilmos: Levél a Mikulásnak* gyerekdal)

A Mikulás minden évben eljön, és ennek a gyerekek nagyon örülnek. Már jó előre várják az érkezését, meg persze vele együtt a sok-sok ajándékot is. Elvégre a Mikulás erről szól: az ajándékokról.

A bölcs mondás azt tartja: “Ajándék lónak ne nézd a fogát!” – vagyis, hogy bármi is legyen, amit kapunk, örüljünk neki. Bizonyára a Mikulás sem tudna olyan ajándékot adni, aminek ne lehetne örülni. Ám ha biztosra akarunk menni, akkor nincs más hátra – mint tollat ragadni, és írni a Télapónak egy levelet a kívánságainkkal.

Hagyományos levelek a Mikulásnak

Ez a szokás, hogy írjuk meg a kívánságainkat egy levélben a Mikulásnak, már igencsak régóta létezik. Olyannyira, hogy sok országban még külön postacímet is létesítettek a Télapójuk számára, ahová várják a levélözönt a gyerekek kívánságaival.

Persze azért a legtöbb Mikulásnak írt levél nem okoz különösebb meglepetést olvasójának (legyen az akár a Télapó, akár a segítői). Mert hát mi mindenre vágyhatnak a gyerekek? Finom édességekre, csokira, netán biciklire, babára…

De azért, ha abban a szerencsében részesülünk, hogy beleolvashatunk néhány ilyen, Mikulásnak címzett levélbe, néha ezekben is akadnak különlegességek. Mint például ez a Mikuláshoz írt levél.*

Levél a Mikulásnak

Modern gyerekek levelei a Mikuláshoz

Mára már azonban sok minden változott az életünkben, és ez bizony hatással volt a Mikuláshoz írt levelekre is.

Egyrészt, a technika fejlődése utolérte a levélírás hagyományos, kézzel írt formáját is. Ha már van a Mikulásnak elektronikus postaládája, akkor nyugodtan írhatunk neki emailt* is! De ha maradnánk a jól bevált postai levélváltásnál, válogathatunk az előre megtervezett, letölthető Mikuláslevél-sablonok* között is.

És persze, mondanunk sem kell, hogy az ifjak igényei is kicsit eltérnek a nagyszüleink Mikulástól remélt vágyaitól. Egy mai, modern gyerek valami ilyesmi levelet* írhat a Télapónak.

Vannak olyan gyerekek is, akik kifejezetten segítőkészek. Még azt is megmutatják a Mikulásnak levelükben, honnan szerezheti be a Télapó a vágyva-vágyott mikulásajándékot.*

És végül a legrégebbi Mikuláshoz írt levél…

…vagy ha nem is a legrégebben megírt, de a legrégebbi, amiről tudomásunk van. Elvégre valószínűleg már sokkal-sokkal korábban bevett gyakorlat volt, hogy a gyerekek levelet írnak a Mikulásnak. Ám ez a több mint 120 évvel ezelőtti mikuláslevél,* amit 1898. december 2-án írt Marjorie, igazi kuriózumnak számít. A levél egyébként egy használt cikkeket árusító bolt könyvének lapjai közt rejtőzött. A kislány kacsákat, csirkéket, fonalat, valamint egy labdát kért a kiscicájának a Mikulástól.

Levél a Mikulásnak

* Utolsó megtekintés: 2021-10-05

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás idézetek