A mikulás és a hó

A mikulás és a hó

Ha megnézzük a téli ünnepeket, akkor az első, ami rögtön decemberben, az első téli hónapban van, az a mikulás ünnepe. Ráadásul a mikulás már december első hetében meglátogat minket, no meg persze a gyerekeket is. Ha tehát tél, akkor mikulás, vagy más néven Télapó!

A Télapó és a hó a matematika szerint

Ha pedig tél, akkor nemcsak mikulás vagy Télapó, hanem hó is! Ami pedig, a hagyományos matematikai logika szerint azt jelenti, hogy ha mikulás, akkor hó is. Elvégre:

tél = mikulás/Télapó

tél = hó

Vagyis: mikulás/Télapó = hó

Tehát elméletileg a mikulás és a hó összetartozik. Már csak az a kérdés, hogy ez vajon a gyakorlatban is így van-e.

Mikulás és a hó: Nemsokára itt a Télapó!

Télapó és a hó, nemsokára itt a mikulás.

A mikulás és a hó a gyakorlatban

A december az első téli hónap, és a hó természetesen a tél jellegzetes csapadéka. És rögtön december első hetében, egészen pontosan minden év december 6-án máris megérkezik hozzánk a Mikulás. Kérdés, hogy a Mikulás vajon – a finom csokik, ajándékok, netán virgács mellett – vajon hoz-e magával havat is?

Erre a kérdésre nem könnyű előre biztos választ adni. Ráadásul ez egy olyan kérdés, ami minden évben, minden mikulás előtt megválaszolásra vár.

"A

Honnan tudhatjuk meg, hogy idén a Télapó és a hó egyszerre lesz-e?

Hogy idén – legyen az bármikor is – vajon a hó és a mikulás együtt fog-e járni, fog-e havazni mikuláskor, nehéz megjósolni.

Lehetne következtetni arra, hogy a legfrissebb Télapó és a hó találkozik-e, hogy megnézzük az elmúlt évek mikulás és hó trendjeit. No de ki emlékszik már arra, hogy mi volt a helyzet az ünnep és a hóval tavaly? Vagy akár még annál is korábban?

Ha szerencsénk van, és utána tudunk járni, akkor persze néhány nyomot fel tudunk lelni az elmúlt évek mikulásáról és havazásáról. 2021-ben például a fennmaradt írásos nyomok alapján* nagy valószínűséggel volt hó mikulás idején. Sőt, akár azt is megtudhatjuk, hogy ebben az évben szokatlanul korán, már októberben leesett* az első értékelhető mennyiségű hó.

De persze mindez még mindig nem igazolja, hogy 2021-ben a mikulás és a havazás együttállása megvalósult. Legalábbis azt nem, hogy havazott mikuláskor – az azonban előfordulhat, hogy havas tájra ébredhettünk Télapó napján.

"A

Mikulás és a hó, de hol?

A legnagyobb esély a közelmúltbeli mikulás és hó együttállásáról talán legnagyobb valószínűséggel 2012-re tehető*. Akkor ugyanis az első nagyobb hó december 5-én esett le – legalábbis Kékestető környékére.

Mert ugyebár az sem mindegy, hogy hol nézzük, hogy havazik-e mikulás tájékán.

Mindenesetre, aki havas mikulást szeretne, érdemes lehet havat kérni a Mikulástól – hátha teljesíti a Télapó a kérését…

* Utolsó megtekintés: 2022-09-27

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás idézetek

error: Content is protected !!