Hol él a mikulás?

Hol él a Mikulás? – Nem is gondoltad volna, milyen közel! 2+1 meglepő Mikulásotthon

Erre a kérdésre a legtöbben rögtön rávágják a választ: a Mikulás Lappföldön él. Mi sem egyszerűbb ennél – gondolhatjuk mi.

Ám a képlet korántsem ennyire egyértelmű. Vannak olyanok, akik szerint valójában teljesen máshol van a Mikulás lakhelye.

Hol él a mikulás?

Hol él a Mikulás – a kezdetek

Azt természetesen mindenki tudja, hogy a Mikulás eredetije, az az ember, akitől ez az egész legenda ered, Miklós püspök volt. A később szentté avatott jótevő eredetileg a mai Törökország Patara városában született. Később aztán elköltözött Myrába, mai nevén Demrébe, ott vitte véghez nagylelkű tetteit.

Jóval később, amikor a Mikulás már világszerte ismert ünneppé vált, a keresztény szemlélet úgy tartotta, a télapó a mennyben lakik. Lenéz reánk egy felhőről, és figyeli a gyermekeket.

Hol él a mikulás?

Hol él a Mikulás – napjainkban?

Természetesen mai korunkban a legelterjedtebb nézet az, hogy a Mikulás lakhelye nem lehet más, mint a már említett Lappföld. De azért akadnak országok, akik inkább magukénak tartják ezt a megtiszteltetést. Melyek is ezek?

  1. Norvégia

Mint skandináv ország, a norvégok úgy gondolják, joggal választhatta magának a Mikulás lakhelyéül akár az ő hazájukat is. Ők úgy tartják, Drøbakban él, ez egy kisebb város a fővárostól, Oslótól nem messze, és Julenissennek nevezi magát. Van neki saját rezidenciája is, a Treegarden Karácsonyi Ház, ami egész évben nyitva áll a látogatók számára. A helyi postahivatal pedig legyen akkor a rendelője, hiszen ott is számos ajándéktárggyal és a neki írt levelekkel találkozhatunk náluk.

  1. Kanada

De Kanada is versenyzik a kitüntető „A Mikulás lakhelye” címért. Olyannyira, hogy 2010-ben a bevándorlási miniszter kanadai állampolgárnak nyilvánította a télapót. Sőt, az Északi-sarkra (ami nemzetközi területnek számít) is igényt tartanak. És persze természetesen ők is fenntartanak egy postacímet a gyerekek kívánságlevelei számára.

De az igazi meglepetést a végére tartogattuk nektek. Az igazság ugyanis az, hogy a fent említettek közül senkinek sincs igaza. Ugyanis a télapó lakhelye nem más, mint:

  1. Magyarország: Nagykarácsony

Bizony, lehet, hogy ezt még mi, magyarok sem mind tudjuk, hogy Fejér megye déli részén található Nagykarácsony. És igazából, minden kétséget kizáróan, csakis itt élhet a Mikulás. 🙂

Az ötletet egyébként egy 1994-ben ott rendezett alkotói pályázat adta, ekkor döntöttek úgy, hogy a magyar Mikulás lakjon itt, Mikulásfalván. Lett is hozzá egy Mikulásház, és természetesen a helyi posta lett a mi Télapónk levelezésének központja. Minden év novemberében megnyílnak a kapuk, és számos rendezvénnyel várják az odalátogató gyerekeket. És a mi Mikulásunk olyannyira halad a korral, hogy még saját Facebook-oldala is van. Itt naprakész információkat találhatunk az aktuális programokról.

Hol él a mikulás?

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

error: Content is protected !!