Kutyus Mikulásra, jó ötlet, vagy mégsem?

Kutyus Mikulásra, jó ötlet, vagy mégsem?

A Mikulás az egyik legkedvesebb ünnepünk, aminek mindenekelőtt a gyerekek örülnek a leginkább. Még a mai napig is tartja magát a szokás, hogy ilyenkor a latyakos cipőket fényesen csillogóra polírozzák, hogy az ajándéknak méltó helye legyen benne. Ezt megelőzően pedig a valós- vagy képzeletbeli levelek is megíródnak, hogy ki, milyen ajándékot szeretne.

Ha ezeket a leveleket a Mikulás tényleg megkapná, bizony sok izgalmas kívánsággal találkozna. Az biztos, hogy a toplista egyik élén mindenképpen a kutya állna.

A legtöbb gyereknek az egyik legnagyobb vágya, hogy legyen egy saját kutyusa, sokuknál azonban ez az álom nem valósulhat meg. Ennek a legfőbb oka, hogy olyan helyen laknak, ami sajnos nem alkalmas a kutya megfelelő tartására.

A másik kérdés, hogy a gyermek tud-e gondoskodni a kutyusról, főleg úgy, ha a szülők a nap jelentős részét munkával töltik.

Kutyus mikulásra

Kutyus mikulásra

Gondoljuk át a lehetőségeinket

Mikulásra kutyust ajándékozni csodálatos dolog, ugyanakkor pár szempontot mindenképpen figyelembe kell venni a vásárlás előtt.

Egy kutya hatalmas felelősség, az állatról való gondoskodást 8-10 éves kor előtt nem lehet egy gyerekre bízni, mivel még nem elég érett hozzá. Persze a szeretgetés mellett segíthet a napi teendőkben is, de a kutyus teljes ellátására valószínűleg még nem alkalmas.

Így csak akkor döntsünk a vásárlás mellett, ha mi magunk tudunk gondoskodni az ebről. A megfelelő etetés és itatás mellett a napi kétszeri sétát mindenképpen biztosítani kell az ebnek, így csak akkor ajándékozzunk, ha ezeket mi magunk is tudjuk vállalni.

Ne csak kedvtelés legyen a kutya

Csak akkor vásároljunk Mikulásra kutyát a gyereknek, ha nem egyszeri felindulásból születik meg a házi kedvencre való vágy.

A kutyás szakemberek szerint ezért a legideálisabb olyan 11-12 éves kortól kutyust vásárolni a gyereknek, mert ez az a kor, amitől fogva már ők is felelősségteljesebben tudnak gondolkodni.

Nem szabad elfelejteni, hogy az állat tartása hosszú távú együttlét, akár 15-16 éven keresztül is velünk maradhat a kutya, így nem szabad önző módon dönteni, a pillanatnyi vágyainknak engedelmeskedve, csak úgy, ha jól meggondoltuk a dolgot.

Kutyus mikulásra

Kutyus mikulásra

Milyen kutyát ajándékozzunk

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen kutyával fogjuk összekötni az életünket. A legfontosabb szempont talán a kutya mérete és a napi mozgásigénye.

Ha társasházban lakunk, akkor mindenképpen a kistestű kutyafajta az ajánlott, amelyiknek ezzel együtt a mozgásigénye is kevesebb. Persze a napi kétszeri séta ebben az esetben is kötelező.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy kölyökkutyát ajándékozunk-e, vagy idősebbet. Gyerekeknek a menhelyről örökbefogadott, esetleg nehéz sorsú, idősebb kutya kevésbé ajánlott.

Az eb ebben az esetben nehezebben szocializálódik a környezetéhez. Amennyiben a kiskutya a gyerekkel együtt nő fel, úgy jobban egymásra tudnak hangolódni, és idomítani is könnyebb – főleg egy gyereknek – a kölyökkutyát.

Kutyus mikulásra

Kutyus mikulásra

Közös szocializáció

Ugyanakkor a kutya vásárlás a gyerekek fejlődése szempontjából is rendkívül hasznos lehet. Gyakran például problémás gyerekeknek is szokták ajánlani az állattartást.

Az ebről való gondoskodás ugyanis nagyban fejleszti a szociális érzékenységet, megtanít az önzetlen szeretetre és a dolgokról való lemondásra is. Egy kutya nevelése nem csak boldogság, hanem bizony számos lemondással is jár.

Ezek azonban mind hasznosak egy gyerek jellemfejlődése szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy növeli a felelősségteljes gondolkodást, de még a problémamegoldó képességet is.

Összefoglalás

Kutyával meglepni egy kisgyereket kétségkívül hatalmas boldogság. Mielőtt azonban bele vágunk a dologba mindent gondoljunk át alaposan. Elsősorban azt, hogy megfelelően gondját tudjuk-e viselni családunk új tagjának.

Az sem mindegy, milyen körülmények között élünk és milyen fajta kutyának tudunk ideális körülményeket biztosítani. Ezeket is vegyük számításba, mielőtt a Mikulás teljesíti gyermekünk legfőbb kívánságát.

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás idézetek

 

error: Content is protected !!