Szent Miklós napja december 6.

Mikulás napja:

Szent Miklós napja

December 6-a a legismertebb szentünk napja. De ő nemcsak a legismertebb, hanem egyúttal a legkedveltebb, legnépszerűbb szentje a katolikus és görög-keleti egyháznak. Hiszen ő minden gyermek kedvence: a Télapó, Karácsony Apó, Mikulás… és még sorolhatnánk, hány néven ismerjük őt.

Szent Miklós napja december 6.

Szent Miklós napja december 6.

Lássuk, milyen érdekességeket tudhatunk meg róla és az ő napjáról.

Szent Miklós napja – de minek is a szentje ő?

Talán nem mindenki tudja, de rengeteg foglalkozás és egyéb fogalom szentjeként tisztelik Szent Miklóst. Így ő a szentje a

  • tengerészeknek,
  • kereskedőknek,
  • illatszerészeknek,
  • gyógyszerészeknek,
  • zálogházaknak(!),
  • gyermekeknek, diákoknak,
  • minden nehéz sorsú embernek.

De ez még nem minden! Van, ahol őt tartják a pálinkafőzők szentjének, míg nálunk, Magyarországon pedig egy egész város, Kecskemét védőszentje ő. És hogy tovább fokozzuk a feszültséget, hozzá szokták még kötni a pokol hatalma szentségét. Sőt, a köszvény és csúz elleni védelmet nyújtó szentséget is. A teljes listát egyébként itt lehet megtekinteni.

Szent Miklós napja

Szent Miklós napja december 6.

Szent Miklós napja – miért ekkor tartjuk?

Az 1560-as zsinat december 6-át választotta myrai Miklós püspök, egyik szentünk emléknapjává, így nálunk kötelező volt megtartani ezt az ünnepet. Azonban később, 1611-ben, a nagyszombati zsinaton mégiscsak kitörölték a kötelező ünnepek sorából.

December 6-a egyébként a Gergely-naptár szerint az év 340. napja (szökőévben pedig a 341.). Ekkor még 25 nap van hátra a teljes évből.

Természetesen a Miklós név napját is ekkor tartjuk. De sok más név, például Csinszka, Gyopár, Nikolasz és Nikoletta névnapja is december 6-án van.

Ezen kívül egyébként számos más, jeles esemény is történt december 6-iki napon, születések, halálok, csaták. Finnországban például ez az alkotmány napja is.

Hogy Szent Miklós napja miért pont erre a napra esik, arra több magyarázat is adható. Az egyik a számos hozzá kötődő legendához fűződik. Eszerint egy pár azzal fordult hozzá, hogy gyermeket szeretnének. Kívánságuk teljesült is, és december 6-án jött világra a várt sarj.

A másik magyarázat eggyel valószínűbbnek látszik. A fennmaradt írások alapján Miklós püspök halálát erre a napra teszik – bár a pontos dátumról megoszlanak a vélemények.

Szent Miklós napja december 6.

Szent Miklós december 6.

Szent Miklós napja – további érdekességek

Tudtad-e, hogy Szent Miklósról nemcsak december 6-án emlékeznek meg? Ugyanis 1087-ben itáliai kereskedők kalózokkal feltörték Miklós eredeti sírhelyét, és Bariba (Dél-Olaszország) szállíttatták a csontjait. Így Bariban azóta a maradványait hozó hajó érkezésének napján, május 9-én is megemlékeznek róla.

Egyúttal ennek az eseménynek volt köszönhető az is, hogy Miklós végül egyetemes szentté vált.

Szent Miklós napja december 6.

Szent Miklós templom

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

 

error: Content is protected !!