Nincsen mikulás csokimikulás nélkül!

Nincsen mikulás csokimikulás nélkül!

Tudj meg többet az édes télapófinomságról!

Miért szeretik az emberek a csokoládét? Érdekes módon nemcsak mennyei, édes íze miatt, hanem amiatt a titokzatos összetevője* miatt, aminek köszönhetően elfogyasztása azonnali örömet okoz. És hogy mi köze ennek a mikuláshoz? Olvass tovább, és megtudod!

A mikulás ünnepét főleg a csokimikulás ünnepe miatt várjuk

A legtöbb családi ünnep (mint például a karácsony vagy télapó) a nagy, közös együttlétekről szól. De azon belül is főleg a közös étkezésekről, melynek megkoronázása a finom desszert. Mi, magyarok ráadásul köztudottan édesszájúak vagyunk.

De ha valaki nálunk is édesszájúbb, akkor azok nem lehetnek mások, mint saját gyermekeink. Márpedig a mikulás ünnepe az, ami leginkább elsősorban a gyermekek ünnepe. Ezek után nem csoda, hogy a mikulás elsősorban az édes ajándékokról szól – ezen belül is a csokimikulásról.

Mikulás csoki - csokimikulás

Mikulás csoki

4+1 érdekesség a csokimikulásról

Így hát bátran kijelenthetjük, hogy csokimikulás nélkül nem létezik mikulásünnep. De honnan jött a csokimikulás ötlete, mióta lehet kapni? Íme néhány érdekes tény a Mikulás elmaradhatatlan kísérőjéről, a csokimikulásról.

  1. Mióta van csokimikulás?

Az első csokoládéból készült télapókat állítólag egy német édességgyártó vállalat készítette 1880-ban: egész pontosan 300 darabot. Egyúttal valószínűleg az volt az első, manapság népszerű gyűjtőakciók egyike is. Egy albumban kellett összegyűjteni a mintát az összes különböző csokimikulás-fajtából, amiért jutalmat kaphattak a beküldők.

  1. Az év végi édességforgalom legnépszerűbb terméke a csokimikulás

A Magyar Édességgyártók Szövetségének felmérése szerint* a szezonális termékek közül az év végi nagy dömpingben messze a mikuláscsokoládék a legkelendőbbek. Évente mintegy 8 millió fogy belőlük, őket követik aztán a szaloncukrok és az adventi kalendáriumok.

Mikulás csoki

Mikulás csoki

  1. Csokimikulás minden méretben…

A csokimikulások ráadásul rengetegféle méretben kaphatóak, ám a leginkább keresettek a közepes méretű csokimikulások. A teljes csokimikulás-forgalom háromnegyedét* a közepes, körülbelül 20 cm méretű, 60-100 gramm tömegű csokimikulások eladása teszi ki. Ezzel szemben óriásmikulást csak a vásárlók mintegy 8 százaléka vásárolna szívesen, egyharmaduk pedig a törpemikulást választja.

  1. …és minden ízben…

Korábban leginkább csak az úgynevezett kakaós bevonómasszából készült csokimikulásokból válogathattunk. Ehhez képest napjainkra a kínálat szinte végtelen. Szerencsére legtöbben a valódi (ét- vagy tej-) csokoládéból készült termékeket részesítjük előnyben.

Mikulás csoki

Mikulás csoki

De léteznek már ízesített csokimikulások is. Találhatunk kókuszos, medvecukros, mentolos – sőt, alkoholos ízesítésű csokimikiket. És természetesen a cukorbetegeknek sem feltétlenül kell lemondaniuk a csokimikulásról: már cukormentes változatokat is lehet találni belőlük.

…és végül: csokimikulás minden alakban

A csokimikulás sokféle formában létezik – néhányuk a piros-arany sztaniolpapírból kicsomagolva nemigen emlékeztet Mikulásra…

De a kreatív szemléletű kereskedők igyekeznek lépést tartani az aktuális trendekkel még bizony a csokimikulások terén is. Egy lajosmizsei édességgyártó például nemrégiben maszkos csokimikulással nyert innovációs díjat*.

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás idézetek

 

* Utolsó megtekintés: 2021-09-28

error: Content is protected !!