Mikulás szokások

Mikulás szokások: Különleges Miklós napi hagyományok hazánkból + 3 érdekesség a nagyvilágból

A Mikulás érkezését mindig nagy lelkesedéssel várják a gyerekek. Már december első napjaiban felkészülnek, hogy aztán 6-a reggelén a tetőfokára hágjon az izgalom.

Mikulás szokások napjainkban

Nálunk a hagyományos Mikulás nap úgy zajlik, hogy a gyerkőcök december 5-én este kikészítik előre szépen kitisztított csizmáikat. Ebbe teszi ugyanis a legendák szerint a mindenféle szépet és jót a Mikulás. Tudvalevő, hogy a kéményen keresztül csúszik le, így jut be a házakba a lábbelik feltöltésére.

A jó gyerekeknek ad finom édességet, gyümölcsöket: almát, diót. De azok a gyerekek, akik kevésbé jó magaviselettel büszkélkedhetnek, ehelyett inkább virgácsot kapnak. Szerencsére a legtöbb ifjonc igyekszik összeszedni magát az ünnep előtt, így leginkább csak jófélék kerülnek a csizmákba. 🙂

Mikulás szokások: Különleges Miklós napi hagyományok

Mikulás szokások: Különleges Miklós napi hagyományok

Mikulás szokások régebben

Ám nem mindig volt ilyen vidám, boldog ünnep a Mikulás napja. Az 1900-as évek előtt mind a városokban, mind a falvakban az úgynevezett Miklósolás járta, más néven „alakoskodás”. Ez azt jelentette, hogy az emberek különböző álarcokat öltöttek, és mindenkit ijesztgettek vele. Sőt, néha még nehéz láncokat is vittek magukkal, melyeket nemcsak zajkeltés céljából csörgettek. Bizony az arra tévedő a szerencsétlenebb járókelőkre néha nagyot húztak is vele. Könnyű elképzelni, hogy ez a nap tehát nem a leginkább vártak egyike volt.. Az emberek ilyenkor nem is igen bújtak ki otthonukból. Ez a hagyomány egészen a 20. század elejéig élt hazánkban, mígnem fokozatosan kezdte kiszorítani a kellemetlenségeket a jóságos Mikulás alakja.

Mikulás szokások a nagyvilágból

Bár manapság nagyrészt mindenütt hasonlóképpen zajlik a Mikulás-nap, azért számos érdekességet lehet találni ezzel az ünneppel kapcsolatban a nagyvilágban. Némelyik kifejezetten furcsának tűnhet a mi szemünkben.

Tudtad-e...

  • …hogy sok országban divat az is, hogy a Mikulást is meglepik valamivel?

Így például

    • Írországban egy tál rétes és egy pohár sör/whisky várja őt az asztalon – de állítólag a rénszarvasokra is gondolnak: nekik répával szereznek örömet
    • Nagy-Britanniában pedig egyenesen egy pohárka portóival és süteményekkel kedveskednek neki
  • …hogy Ausztráliában nem rénszarvasok repítik a gyerekekhez a Mikulást?

Bizony-bizony: ott ezt a feladatot nyolc kenguru látja el! Persze nem csoda, hiszen arra ilyenekből sokkal könnyebb találni megfelelő példányokat..

  • …hogy Japánban a keleti Mikulásnak hátul is van szeme?

Nem fogod kitalálni, miért: hogy egyetlen gyermek se tudjon rosszalkodni a háta mögött!

Azért remélhetőleg a kis hazánkban most élő hagyományok továbbra is kedveltek maradnak a mai és az eljövendő gyermekek számára is. 🙂

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

error: Content is protected !!