A mikulás rénszarvasai

A Mikulás rénszarvasai

A Mikulást vagy más néven a télapót mindenki ismeri, és az biztos, hogy ő a gyermekek egyik kedvenc csodás figurája. Nem véletlenül nem használtuk azt, hogy „mesealak”, mert ki tudja? Lehetséges, hogy valóban létezik egy hasonlóan kedves, öreg jótevő.

Ám a Mikulásnak rendkívül nehéz dolga lenne, ha egyedül kéne elvégeznie minden, a feladatával kapcsolatos munkát. A fő cél ugyebár az ajándékok időben történő kiosztása a világ összes gyermeke számára. Azért ezt a nemes küldetést egy szál magában meglehetősen merész kihívás lenne felvállalni.

De megnyugodhatunk: szerencsére többféle segítője is akad a télapónak munkája során. Főleg a ma élő, modern Mikulásnak.

A mikulás rénszarvasai

A mikulás rénszarvasai

A Mikulás rénszarvasai a modern télapó segítői

Ám ez nem mindig volt így. Az eredeti legenda szerint Szent Miklós, akinek a nagylelkű adományozása ihlette a mai télapót, egymaga vitte véghez e csodálatos tettet.

A modern Mikulás azonban már némiképpen átalakult az idők során. Mára gyakorlatilag az egész világon az angolszász „Santa Claus” vette át a szerepet, akiről tudni illik, hogy Lappföldön lakik. Ez Finnországban található, és egy hideg vidék, ahol gyakran esik a hó. Innen kell szegény Mikulásnak a világ minden tájára eljuttatni a gyerekek számára az ajándékait. És ebben vannak nagy segítségére a télapó rénszarvasai.

A mikulás rénszarvasai

A mikulás rénszarvasai

A Mikulás rénszarvasai, akik célba juttatják az ajándékokat

A Mikulás ugyanis egy nagy szánon suhan a hóban vagy éppen repül a levegőben. Ezt a szánt pedig rénszarvasok húzzák. 1939. óta pedig azt is tudjuk, hogy kilencen vannak, sőt, még a nevük is kiderült. Ekkor írta meg ugyanis a történetüket Robert L. May, egy chicagói szövegíró munkaadója, egy áruház megrendelésére.

A mikulás rénszarvasai, avagy Rudolf és a többiek

Tudvalevő, hogy a télapónak egy egész rénszarvascsordája volt. Közülük választotta ki a legrátermettebbeket, akik a leggyorsabban tudták elrepíteni őt a gyerekekhez az Északi Sarkról.

A Rudolf, a piros orrú rénszarvas a mikuláshoz utolsóként csatlakozott szarvas történetét meséli el. Rudolfot társai gyakran csúfolták fénylő piros orra miatt. Ám végül ez segítette át a télapót az áthatolhatatlanul ködös tájakon, hogy végül célba jussanak az ajándékok. Így esett, hogy végül Rudolf, akit csak lenéztek, a szánt húzó rénszarvasok vezetője lett.

A mikulás rénszarvasai

A mikulás rénszarvasai

A mikulás rénszarvasai, immár név szerint

A történetből azt is megtudhatjuk, hogy összesen kilenc rénszarvas segíti a Mikulást. Még neve is van mindegyiküknek. Íme az eredeti és magyarított nevek:

Comet: Üstökös
Cupid: Íjas
Vixen: Csillag
Dancer: Táncos
Prancer: Pompás
Blitzen: Villám
Dasher: Táltos
Donder: Ágas/Mennydörgés
Red Rudolph – Rudolf, a piros orrú

Egyéb fordításokban még ezekkel a névváltozatokkal is lehet találkozni: Fürge, Sármos, Talpas, Kerge, Csámpás, Torkos, Bátor, Szélvész.

Ki a Télapó?

A mikulás eredete

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás SMS-ek rövid és viccws versikék

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás képek

error: Content is protected !!