Szent Miklós története gyerekeknek

Szent Miklós története gyerekeknek

Hamarosan eljön az ideje annak, amikor ti, gyermekek, izgatott várakozással megtisztítjátok a csizmátokat, szépen elrendezitek, majd gyorsan lefekszetek. Minél hamarabb el akartok aludni, hogy aztán reggel minél korábban felébredjetek. Így előbb megtapasztalhatjátok a csodát! Mégpedig azt, hogy a takaros kis lábbelik immár nem üresek, hanem csuda meglepetésekkel vannak tele. Hiszen éjjel, mint annyi más korábbi éjjelen, a kéményen keresztül besurranva meglátogatott titeket a Mikulás.

De azt vajon tudjátok-e, ki volt az ős-Mikulás, akinek örök Télapótokat köszönhetitek? Hallgassátok meg Szent Miklós történetét.

Szent Miklós története gyerekeknek

Szent Miklós története gyerekeknek

Élt egyszer egy kisfiú, aki nem volt sem szent, sem Télapó. Csupán egy ugyanolyan, sokszor vidám, néha csintalan gyermek volt ő is, mint most ti. Miklós volt a neve, és egy távoli városban élt, egy távoli országban. Szerencsés volt, mert szülei gazdagok voltak, mindent megadtak neki, amire csak áhítozott.

Ám nem sokáig élvezhette a boldog gyerekkort. Apját, anyját is elvitte egy járvány, így nagybátyjához került, aki püspök volt. Így hát vallásos, jámbor környezetben nevelkedett. Nem csoda hát, hogy hamar megértette: nincsen nagyobb boldogság az életben, mint a nálunk nehezebb sorsúaknak segíteni.

Élete hivatása Isten szolgálata lett, sok zarándoklás után pedig egy kisváros püspökévé választották. Jóságát minden híve megtapasztalhatta. Szüleitől örökölt vagyonát elosztogatta a szegény sorsú családok között, és mindig azt leste, kinek segíthet valamiben.

Történt egyszer, hogy éppen kolostorába igyekezvén, három hajadon leány közelébe ért. Ők éppen azon szomorkodtak, hogy egyiküknek az örök szolgaságot kell választania, azért, hogy legalább egy közülük férjhez tudjon menni. Parasztok gyermekei voltak, és oly szegények, hogy másképpen mindnyájuknak felkopott volna az álla.

Meghallván ezt Miklós, nem hagyhatta, hogy ez megtörténjen. Megleste, merre laknak a leányok, és később, este, a sötétben odalopózott. Miközben a család korgó gyomorral egy szebb életről álmodott, egy marék aranypénzt dobott be nekik az ablakon.

Reggel aztán volt nagy öröm a házban! Azt sem tudták, hova legyenek a boldogságtól, és hogy kinek köszönhetik ezt a csodát. Az egyik lány végre lehetőséget kapott az új életre.

És hogy a varázslat tovább fokozódjon, egy év múlva megtörtént ugyanez. Ez már igazán nem lehetett véletlen! Ám ezúttal a lányok éberebben aludtak. Mikor éjszaka meghallották a lépteket házuk felé, gyorsan kisiettek. Meglátni ugyan a jótevőt már nem tudták, csak egy piros köpönyeg libbent meg a szemük előtt.

A harmadik évben aztán ugyanezen a napon olyan hideg volt, hogy az ablakokat be kellett reteszelni. Miklósnak nem volt más választása, mint felmászni a háztetőre, és a kéményen bedobni a csillogó érméket.

Másnap reggel a harmadik leány levette megszáradt harisnyáját a szárítókötélről – és láss csodát! Tele volt aranypénzzel! Merthogy pont a kémény alá akasztotta fel.

Így került aztán a köztudatba az, hogy van egy csodálatos, piros köntösű jótevő, aki minden évben megajándékozza a szegényeket. Az is kiderült, hogy ez a jótevő nem más, mint Miklós, szeretett püspökük, aki a kisgyermekekről sem feledkezett meg. Névnapja előtt egy nappal, december 5-én mindegyiknek ajándékot adott.

Nem csoda hát, hogy Miklóst később szentté avatták, és nagy tisztelet övezte. Emléke tovább él, mindörökké, és minden évben gyermekek garmadának csal mosolyt az arcára Mikulás napján.

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

error: Content is protected !!