Mikulás kicsit másképp

Mikulás napja:

Mikulás egy kicsit másképp

3+1 érdekesség, amit kevesen ismernek a télapóról

Biztosan mindenki várja, hogy év végén kissé megpihenhessen a mindennapi robot után egy kis karácsonyi ünnepléssel. De a legjobban biztos, hogy a gyerekek várják, a sok-sok meglepetés-ajándék miatt. Ám nem könnyű kibírni ezt a hosszú időt, amíg végre eljön a nagy nap.

De minő szerencse, hogy van egy másik, ugyancsak mindenféle ajándékkal kecsegtető ünnep még előtte! Ami nem más, mint a Mikulás, avagy a Télapó eljövetele. A fehér szakállú öregúr, aki egészen pontosan december 6-án látogatja meg a világ összes háztartását, és ajándékozza meg a gyerekeket. Vagy nem is december 6-án?

Már az sem teljesen egyértelmű, hogy valóban ez a helyes dátum. De ezenkívül még számos más érdekesség létezik a mikulással kapcsolatban, amiről talán még nem mindenki hallott. Most ezekből szemezgetünk néhányat.

Mikulás kicsit másképp

Mikulás kicsit másképp

Mikulás, de mikor?

Nálunk a hivatalos „mikulásnap” december 6., de ugye a csizmákat, amikbe az ajándékokat teszi, előző nap kell kikészíteni neki. Ez okozhatja a bizonytalanságot, hogy akkor melyik nap is érkezik a Mikulás tulajdonképpen?

A megoldás: a Mikulás hagyományaink szerint december 6-án, reggel érkezik meg otthonunkba. Ezért kell előző este, elalvás előtt odakészíteni a lábbeliket, hogy amíg mi békésen alszunk, a Télapó nyugodtan kipakolhassa a meglepetéseket.

De vannak országok, ahol egészen más időpontban várják a gyerekek a Mikulást. Így például az angolszász országokban a Mikulás (Santa Claus) szenteste érkezik meg, és ő hozza a karácsonyi ajándékokat.

Szent-Miklós Mikulása vagy ős-hősök modern Télapója?

A Mikulást leggyakrabban a jótevőként ismert Szent-Miklós alakjához kötik, de…

Valójában a Télapó figurájának előképe számos más kultúrában már régóta megvolt. Általában bizonyos hősökből formálódott ki a végső cukros bácsi, néhol összegyúrva a keresztény Szent Miklóssal és a vele kapcsolatos legendákkal.

Mikulás kicsit másképp

Mikulás kicsit másképp

Mikulás, de hogy néz ki?

A télapó szó említésére a legtöbb ember szeme előtt egy idős, nagypocakú, dús fehér szakállú kedves öregúr képe jelenik meg. Ruhája, de különösen a kabátja élénkpiros színben pompázik. De hogyan alakult ki ez a kedves, jóságos figura?

Az egyes országok télapóinak eltérő eredetéből következik, hogy a különböző ős-télapók nem úgy néztek ki, mint ma. Például a Mikulást korábban lila palástban ábrázolták, Szent Miklós püspökre utalva. És hogy a mai általános kinézete pontosan kinek köszönhető, ma is vita tárgya…

A legelterjedtebb nézet szerint a Télapó ily módon történő ábrázolásának elterjedése egy népszerű üdítőital-gyártó gyártó cégnek köszönhető. Ők mutatták be először így a Mikulást a reklámfilmjeikben.

Mikulás kicsit másképp

Mikulás kicsit másképp

És végül: Mikulás vagy Karácsony-apó?

Nálunk a mikuláscsomagot a Télapó hozza, a karácsonyi ajándékot a Jézuska. Ezzel szemben az angolszász országokban nincs külön Télapó, hanem ő hozza a karácsonyi ajándékokat.

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

error: Content is protected !!