Hol lakik a Mikulás?

Hol lakik a Mikulás?

Előbb-utóbb minden kisgyermek elgondolkodik azon, hogy vajon hol is lakik a Mikulás? Főleg december 6-a környékén merül fel bennük ez a kérdés, hiszen ekkortájt várható, hogy otthonából elindul megajándékozni őket. Na de honnan indul el? És ha már itt tartunk: hol tölti azt az időt (és mit csinál), amikor éppen nem az éves ajándékozó túrán van?

Nos, a vélemények ezzel kapcsolatban némiképpen megoszlanak. Mindenesetre egyvalamit azért megállapíthatunk. A Mikulást, ezt a fehér szakállú, nagydarab, piros ruhás öregapót legtöbbször havazó tájban ábrázolják, és a tél, hideg kapcsolódik hozzá. Tehát nem valószínű, hogy az állandó lakhelye például valamilyen karibi szigetvilághoz tartozó területen lenne…

 

Hol lakik a Mikulás?

Hol lakik a Mikulás?

Hol lakik a Mikulás – az első teória

 

Talán a legkorábbi nyom, ami a Mikulás lakhelyére utal, egy vers illusztrációja lehet. Mégpedig az 1823-ban, Clement Clark Moore tollából származó Szent Miklós látogatása című versnek, melyhez Thomas Nast rajzolt képeket. Ebből az derül ki, hogy a Mikulás műhelye az Északi-sarkon található.

És ez tökéletesen alkalmas hely egy téli időjáráshoz szokott (mese)figurának. Az persze már más kérdés, hogy az évek múltával és a legenda színesedésével a Mikulásnak már társai is akadtak. Egész pontosan a rénszarvasok – akik, tudvalevő, hogy elsősorban növényekkel, fűvel táplálkoznak. Ehhez pedig egy egész évben hóval borított területen viszonylag nehéz hozzájutni..

Hol lakik a Mikulás?

Hol lakik a Mikulás?

 

Hol lakik a Mikulás – a finnek felfedezése

 

A jelen állás szerint viszont a finnek győztek, ugyanis a legelterjedtebb nézet szerint a Mikulás Lappföldön lakik. Nem meglepő, hogy ezt ők terjesztették el: egy népszerű rádióműsorban jelentették ki merészen ezt az elméletet, 1927-ben. Azóta volt pár konkurens ország és helyszín, akik beneveztek a nemes „Mikulás földje” című versenyre. Ám egyelőre nem sikerült letaszítani Lappföld ellenállhatatlan varázsát a trónról: a legtöbb gyermek számára ez az igazi otthona szeretett Mikulásának.

Persze azért a finnek is mindent megtesznek, hogy minél hitelesebben alá tudják támasztani ezt az állításukat. Számos videó található a világhálón, ami arra szolgál, hogy megmutassa: hogyan, hol, kikkel él a Mikulás.

Egyébként Lappföld Észak-Európában található, Skandináviának a legészakabbi részén, és négy ország is található a területén: Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország. És minő meglepetés: a régió legismertebb gazdasági tevékenysége a rénszarvastenyésztés.

És hogy Lappföldön belül hol van a Mikulás lakhelye, erre is több város pályázik. Többek között Korvatunturi, Napapiiri is szóba jöhet. Utóbbi olyannyira, hogy a lakók egyenesen Mikulásfaluvá avatták. Létesítettek neki irodát, sőt, van egy pontos postacíme is, ahová a gyermekek elküldhetik legtitkosabb vágyaikat.

Hol lakik a Mikulás?

Hol lakik a Mikulás?

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

 

error: Content is protected !!