Ékszer mikulásra

Mikulás napja:

Ékszer mikulásra

Ma már nem csak a játék és édesség, de az ékszer mikulásra is divatba jött ajándékozásként, hiszen már évezredek óta jelkép volt a „kincs”, a családi vagyon viselése. Éppen ezért tévhit, hogy csak a gyerekekhez jön a Mikulás. A felnőttek között is szokássá vált megajándékozni egymást.

Miért ajándékozunk ékszert

Gondoltad volna, hogy első ékszer a gyűrű volt, aminek valamiféle misztikus erőt tulajdonítottak? Úgy hitték, hogy van egy összekötő véna a szív és a gyűrűsujj ( szerelem ujj) között. Ha valaki rátekintett gyűrűjére szíve párja jutott eszébe. Ez a hiedelem annyira erőssé vált a társadalom számára, hogy mind a mai napig fennáll, hiszen az ékszert a mai napig ott viselik a jegyesek és ezért tulajdonítanak nagyobb eszmei értéket egy ékszernek.

Ékszer mikulásra

Honnan ered, hogy mikulásra ajándékozzunk?

Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi, keresztény vallásosság hatására kialakult ki. Az ajándékosztó, piros köpenyes Mikulás hatalmas fehér szakállal, az ünnepnap előestéjén, házról házra járt és dicsérte, ajándékokkal halmozta el a gyerekeket, vagy éppenséggel megfenyítette, megbüntette őket. Ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik, ha mégsem annyira viselkedtek jól, virgácsot kapnak. A mikulás szó cseh eredetű (jelentése magyarul Miklós), maga az ajándékozás szokása pedig osztrák hatásra terjedt el a magyar családoknál.

Ajándék mikulásra

A modern Mikulás története időközben kissé eltávolodott a legendától. A mai kor gyermekének már a Lappföldön élő, rénszarvasokat húzó szánjáról és persze kifogyhatatlan puttonyáról ismert a Mikulás. Bizonyára az ajándékozáshoz köze van a karácsony előtti láznak is. Mivel a XXI. századi ember egyre többet vásárol előszeretettel, Mikulás ünnepét is átjárja az ajándékozási láz.

Ékszer mikulásra

Milyen ajándék legyen mikulásra?

Tekintettel a karácsony közelségére ilyenkor jellemzően egy szolidabb ékszerrel, lánccal, karkötővel lepik meg egymást a szerettek. A tárház kimeríthetetlen, hisz a kitisztított cipőkben megtalálható már a hagyományos édességek mellett a kisebb-nagyobb ajándékok is. Kezdetben a technika vívmányai híján főként a kézzel készült, bár annál nagyobb eszmei értékkel bíró ékszerek hordása volt a divat pl.: kagylóból, csillogó kövekből, gyöngyből készült ékszerek. A mai ékszer mikulásra tárháza kimeríthetetlen, csak a pénztárca szabhat határt.

Hol tudsz ékszert venni mikulásra?

Bizonyára te is egyre többször vásárolsz online. Ha el szeretnéd kerülni a téli időszakban a vásárlási tumultust, akkor abban az időszakban az ünnepek miatti rohanás elkerülése végett akár egy arany ékszer webáruház oldal segítségedre lehet. Ebben az esetben is érdemes azonban időben kitalálni, hogy milyen ékszert szeretnénk, mert szállítási idővel is számolni kell.

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

error: Content is protected !!