A Mikulás legendája

A Mikulás legendája.

Mikulás napja:

 

…egy szent legendája részben

kifejezi egy-egy szent tiszteletét,

részben pedig oka

a tisztelet további bontakozásának.

(Forrás)

A Mikulás a gyermekek által minden évben izgatottan várt csodálatos, mesés öregapó-figura. Igaz, hogy ő tulajdonképpen nem létezik, ahogyan a rénszarvasok sem, akik a levegőben repítik szánját, de azért van valóságalapja alakjának. Ő a katolikus és görögkeleti egyház egyik nagy tiszteletben tartott szentje. Élt régen egy Miklós nevű püspök, aki sok jót cselekedett, és a róla elterjedt legendák írták bele nevét az örökkévalóságba.

A Mikulás legendája – a télapó legendája

Manapság a gyermekek úgy tudják, a Mikulás legendája egyet jelent egy öregapóval, aki minden évben megajándékozza a jól viselkedő gyermekeket. December 6-án felkászálódik szánjára lappföldi házából, és rénszarvasai elröpítik minden gyermek otthonába.

És tulajdonképpen igazuk is van. De számos egyéb legenda is kering arról az emberről, akinek ezt a kedves szokást köszönhetjük. Ő pedig a róla szóló legendáknak köszönheti, hogy szentként tisztelhetjük őt.

A mikulás legendája

A mikulás rénszarvasfogata.

A Mikulás legendája – Miklós püspök legendás jósága

Miklós Myra püspöke volt, és hívei körében igencsak nagy megbecsülésnek örvendezett, jóságának, segítőkészségének köszönhetően. Szinte már életében elterjedtek róla ezek a legendák:

  1. Szegény lányok megsegítése

Egy elszegényedett nemesember három lányát az fenyegette, sosem mennek férjhez, mert nem volt hozományuk. Miklós titokban segített rajtuk. Három egymás utáni évben éjjel bedobott az ablakukon egy pénzzel teli erszényt, így a lányok szerencsésen elkelhettek.

  1. A tenger viharának megfékezése

Jeruzsálemi zarándokútja során a tenger viharossá vált, és többen vízbe estek miatta. Miklós nemcsak kimentette őket, de a vihart is lecsillapította.

  1. A gabona megsokszorozása

Éhínség idején Miklós egy gabonaszállító hajótól kért a rakományukból. Csodálatos módon a hajósok által adott gabona nem csökkentette az ő szállítmányuk mennyiségét, így nekik sem kellett hiányt szenvedniük jóságukért.

  1. Halálraítéltek megmentése

Három katonatisztet ártatlanul megvádoltak és halálra ítéltek. Miklós úgy mentette meg őket, hogy megjelent a császár, Nagy-Konstantin álmában és kegyelmet kért nekik.

  1. Halála utáni csodatétel: gyermekáldás

Egy szegény párnak nem született gyermeke, ezért a férj a püspökhöz fordult segítségért. Mire eljutott hozzá, Miklós már elhunyt, ezért csak a testét fedő vászonból tudott egy darabka ereklyét elvinni. A következő évben felesége gyermeknek adott életet. Ám Miklós még 7 év múltán is segített nekik: a gyermeket elrabolták. Mikor szüleik december 6-án a visszatéréséért imádkoztak, forgószél keletkezett, ami a gyermeket felkapva éppen a templom előtt tette le.

A mikulás legendája: Szent Miklós

Szent Miklós

A Mikulás legendája – további legendás történetek

Szent Miklósról a katolikus hagyományok további csodás legendákat őriznek. Így például, hogy már egynapos korában felállt a fürdetőkádjában, illetve csecsemőként böjti napokon csak egyszer szopott. De a legtöbb legenda leginkább gyermekek iránti kedvességét és szeretetét mutatja be – így vált örökre az ő kedvenc Télapójukká.

Zeke László Borzontorz és a Mikulás

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulás mesék

Mikulás képek

Mikulásra SMS

Mikulás kifestők, színezők

error: Content is protected !!