Ki a télapó?

Ki a télapó?

Bármelyik gyermeknek feltesszük ezt a kérdést, azonnal rávágja, hogy ” Ki a Télapó? Hát az a naagy, fehérszakállú bácsi piros ruhában, aki hozza nekünk a soksok ajándékot!”

Igen, bizony, nálunk itthon van nekünk egy Mikulásunk – és egy télapónk is. Mindkettő ugyanazt takarja. A jótevő bácsit, aki december 6-án megtölti a cipőinket finomságokkal, és rénszarvasok húzzák a szánját. De tényleg ugyanaz a kettő? Ha igen, miért van két ilyen eltérő megnevezés rá? Olvass tovább, és mindenre választ kapsz.

Ki a télapó? Merry Old Santa Claus

Merry Old Santa Claus

Ki a télapó – és miért hívják Mikulásnak?

A Mikulás név eredete talán ismertebb. Egy valódi, Miklós nevű szenthez kötődik, akiről annyit biztosan lehet tudni, hogy egy jólelkű, adakozó jellemű ember volt. Többféle különböző legenda kering arról, hogy hogyan mutatta ki szeretetét a szegények felé. Egy motívum azonban mindegyikben közös: éjszaka, titokban ajándékot osztott. Nálunk az ő nevének szlávul ejtett változata vált végül az ajándékosztó bácsi szimbólumává: Mikuláš, azaz magyarosan ejtve „Mikulás”.

Szent Miklós

Szent Miklós

Ki a télapó – mi a baj a Mikulással?

Elterjedt vélemény, hogy a politika erre a kedves hagyományra is rányomta a bélyegét. Ugyan régóta használták, és mindenki Mikulást mondott, de az első világháború után a szláv hangzás kellemetlenné vált. Ezért kitaláltak rá egy sokkal magyarosabban csengő szót. Így lett a Mikulásból „télapó”. Az idők során ez is széles körben ismertté vált, így a két név azóta is párhuzamosan létezik egymás mellett.

Az ötvenes években a szovjet befolyás tovább próbálta gyengíteni a Mikulás népszerűségét. Bár Szent Miklós a pravoszláv egyház egyik legkitüntetettebb szentje volt, a szocialista vallásellenesség közbeszólt. Mindent megtettek azért, hogy a valláshoz kötődő ünnepek háttérbe szoruljanak. Így a vezetés azt sem nézhette jó szemmel, hogy egy püspököt imádjon a nép.

Ám a nyelvtudomány mindezt cáfolni látszik: ugyanis a „télapó” kifejezés már jóval régebb óta él a magyar nyelvben. Az első írott változat Arany János versében található, 1850-ből.

Ki a télapó – ki is tulajdonképpen akkor az a télapó?

Azért a télapó kifejezésnek is megvan a maga eredete. Vajon tudtad-e?

Oroszországban a mesék világa őriz egy bizonyos „Fagy apó”-t (oroszul: Gyed Maroz). Hűséges párja Fagy anyó, és egy unokájuk is van. Őt Sznyegurocskának, vagyis Hópelyhecskének hívják. És micsoda meglepetés: eme kis család is előszeretettel lepi meg az orosz kisgyerekeket különféle ajándékokkal.

Fagy apó

Fagy apó

Így a mi „télapó”-nk nagy valószínűséggel tulajdonképpen az orosz Fagy apó magyar megfelelője.

De hívjuk akár Mikulásnak, akár Fagy apónak, akár télapónak, egyre megy. A lényeg az, hogy december 6-án gyermekeinket ébredéskor várja valami édes meglepetés, amitől mosolyra derül az arcuk.

Mikulás mesék

Mikulás versek

Mikulás dalok

Mikulásra SMS-ek, rövid versikék

Mikulás kifestők, szinezők

Mikulás képek

 

error: Content is protected !!